3 Redenen waarom jij andere culturen moet ervaren!

Updated: Jul 16, 2019(Bangkok, Thailand)Zoveel mogelijke culturen en religies leren kennen staat al een tijdje op mijn bucketlist. Om dit te kunnen doen moet je vaak uit je comfort zone stappen, dit is voor mij steeds weer een uitdaging. We zijn als mensen vaak geneigd om steeds voor hetzelfde te gaan, het gene wat al voor ons bekend is. Als reiziger leer je dat je veel meer leert en van je omgeving geniet als je open staat voor de nieuwe dingen. De cultuurverschillen maken ons namelijk onderscheidend aan elkaar. Uiteindelijk zijn we allemaal hetzelfde. We verlangen allemaal naar liefde, verborgenheid en geluk. Hoe we dit doen of wat dit precies inhoud verschilt weer per cultuur en religie. Door uit je comfort zone te stappen leer je dus de wereld om je heen kennen.


Als Je Een Nieuwe Cultuur Binnenstapt Wordt Je Blootgesteld Aan Verschillende Factoren. Denk Maar Aan De Taal, De Gewoontes, De Kleuren, Het Eten, De Religie En Noem Maar Op. Na Zo Een Intense Ervaring Keer Je Niet Meer Hetzelfde Naar Huis, Sterker Nog Het Transformeert Je Hele Leven.


Hier volgen 3 redenen waarom ik vind dat jij ook andere culturen moet ervaren:

1) Het verreikt je creativiteit

Recente onderzoeken laten zien dat het brein gedurende het leven van de mens nieuwe zenuwbanen creëert en bestaande banen aanpast om zich aan te passen aan nieuwe ervaringen, meer informatie op te slaan en nieuwe herinneringen te creëren. Men dacht dat de hersenen van de mens zich alleen tijdens de kinderjaren ontwikkelden. Ze dachten dat de hersenen in de fase van jong volwassenheid al zijn permanente vorm aan had genomen, maar niks is minder waar. Zenuwbanen zijn erg gevoelig voor veranderingen. Als je je in een ander omgeving begeeft dan waar je gewend bent om te zijn worden ze op een totaal ander manier gestimuleerd. Het ervaren van nieuwe dingen, hoe klein of groot deze zijn, brengt je hersenen weer tot leven. Ook je hersenen stappen uit hun comfort zone en worden actiever. Het zien, ruiken, aanraken, horen van iets nieuws kan deze effect al op je hersenen hebben. Bij het ontdekken van nieuwe mensen en culturen is het effect nog groter, er is dan sprake van een combinatie van de hierboven genoemde factoren.

>Actievere hersenen betekend dus ook meet creativiteit.<


2) Het verreikt je geest

Iemand met een open geest laat zich niet overtuigen en/of belemmeren door zijn overtuigingen en ervaringen uit het verleden. Wie met een open geest in de wereld staat, staat open voor nieuwe ideeën, ervaringen, theorieën, mensen en levenswijzen. Door te reizen vernietig je alle vooroordelen die je hebt over mensen en plekken rond de wereld. Je beleeft alles heel anders dan bijvoorbeeld op internet, in boeken en in films. Ik merk zelf dat overal waar ik kom, ik uiteindelijk zeg: Hmmm, ik had het me heel anders voorgesteld. Dit kan soms zowel positief als negatief zijn. Als je niet reist zie je alleen wat een ander wilt dat je ziet en dat hoeft echt niet altijd de realiteit te zijn.


3) Het verbreid je vriendengroep over de hele wereld

Op reis ontmoet je verschillende mensen uit verschillende delen op aarde. Dit is een grote kans om je vriendengroep uit te breiden. Elke persoon die je ontmoet heeft zijn/haar eigen toegevoegde waarde in je leven en/of reis. Je krijgt inzicht in de manier waarop zij leven, hun normen en waarden, hun geloof en cultuur. Naast het verkrijgen van kennis doet het je ook goed om interactie met anderen te hebben. Ik zou je aanraden om contact te houden met de vrienden die je maakt en elkaar foto's te sturen over andere bestemmingen. Zo behoud je toch nog een band met elkaar, jullie hebben immers al een gedeelde interesse, namelijk reizen. Sociaal media maakt het tegenwoordig heel erg makkelijk om vrienden die je op reis hebt ontmoet bij te houden, maak hier goed gebruik van. Vandaag de dag kan ik zeggen dat ik blij ben dat ik mezelf de vrijheid geef om te kunnen ontwikkelen. Wat gister voor mij werkte, kan vandaag al niet meer zo zijn, want ik groei en verander als persoon. Altijd met een betere versie van mij in het vizier. Ik kan me nog herinneren toen ik net begon te reizen, ik had een bepaalde identiteit en een bepaalde kijk op het leven dat alleen gebaseerd was op mijn beperkte levenservaringen. Alles wat ik wist was alleen gevormd door mij familie, mijn woonomgeving, mijn vrienden, mijn geloof en mijn eigen cultuur. Sinds ik ben gaan reizen zie ik dingen totaal anders! Het heeft mijn leven meer waarde gegeven. Ik zie nu beter in wat ik heb, ik leef in het moment, ik heb geleerd dat onze normen en waarden nier per definitie de beste zijn en het meest belangrijkste voor mij ik heb geleerd om mezelf te zijn en wie ik eigenlijk ben. "You do not travel if you are afraid of the unknown, you travel for the unknown, that reveals you with yourself." Ella Maillart

16 views0 comments